Sivuluettelo | Munasta on moneksi | Netti-Klaara |
LOIMULOHI - kalaruokaa parhaimmillaan. |
Useimpia leivonnaisia voidaan valmistaa luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista. |
Huomioimalla myös dieettiruokailijat saadaan pitopöydästä täydellisempi. |
Gluteeniton taatelikakku Ainekset ja valmistusohje: 300g tuoreita (tai kuivattuja) taateleita, 150 g voita, 200 g fariinisokeria ja 2 dl vettä. Laita ainekset kattilaan ja keitä niitä, kunnes taatelit ovat kypsiä ja seos tasaista puuroa. Muista sekoittaa keitosta, ettei se pala pohjaan. Jäähdytä seos, ja lisää jäähtyneeseen 4 kpl kananmunaa yksitellen, välillä hyvin sekoittaen. Lisää tämän jälkeen taikinaan jauhoseos: 4 dl maissi- tai riisijauhoja, 2 dl perunajauhoja ja 2 tl leivinjauhetta ja sekoita hyvin. Kumoa taikina voideltuun kuivakakkuvuokaan ja paista se kypsäksi n. 45 min. 200º:n lämmössä |
||
Suolasiika Puhdista tuore siika suomuista ja sisälmyksistä ja fileeraa se. Pyyhi siikafileet talouspaperilla puhtaiksi. Vältä niiden liottamista vedessä. Aseta puhdistetut fileet nahkapuoli alaspäin voipaperille ja sirottele niille karkeaa suolaa ja hiukan hienoa sokeria. Lado fileet sitten päällekkäin kerroksiksi erottelemalla ne toisistaan voipaperiliuskoilla. Kiedo tämän jälkeen koko filepino tiukaksi kääröksi voipaperiin ja laita käärö jääkaappiin. Anna fileiden suolautua seuraavaan päivään. Kääntele kääröä välillä, että suolautuminen tapahtuisi tasaisesti.
|
||
|
||
|
||
Juhlavat sipuliperunat
|
||
Hulda-mummon Rusupiirakka Rusupiirakan pohjana on ruistaikinakuori. Taikinan valmistuksessa ei käytetä kohotusaineita. Itse kotona valmistetusta hapantaikinasta maukkaan kuoren saa kaulittua helposti. Kauli taikina pitkulaiseksi kaksi kertaa paistovuoan tai uunipellin kokoiseksi levyksi. Levyn toinen puoli asetellaan pellille reunoja myötäillen ja sille levitetään hienoksi silpuksi hakattua raakaa perunaa. Perunasilpun sekaan voidaan lisätä sianlihasuikaleita ja sipulisilppua. Ripaus suolaa on myös paikallaan. Jos lihaa ei käytetä, perunan päälle tiputetaan voinokareita. Kaulitun piirakkapohjan toinen puoli käännetään täytteen päälle. Reunat tiivistetään ja kanteen pistellään haarukalla ilmareikiä. Piirakka paistetaan miedossa uunilämmössä hauduttamalla kunnes se on kauniin värinen, kypsä. Tämä perinneruokaohje on kotoisin Koivistolta. Sain sen anopiltani 1960-luvulla.
Hiivaton hapanlimpputaikina
Rusupiirakan kuoritaikinaksi sopii hyvin hapanlimpun taikina. Seuraavan ohjeen olen saanut hyvältä - nyt jo edesmenneeltä - ystävältäni Laine Sälliseltä kymmenisen vuotta sitten. Että taikinasta saataisiin oikeaoppinen hiivaton juuritaikina, tarvitaan sen valmistamiseksi rei'itetyllä kannella varustettu puolen litran lasipurkki, kaksi desilitraa ruisjauhoja ja 2 desilitraa haaleaa vettä. Jauhoista ja vedestä sekoitetaan purkissa velli. Vellipurkkia pidetään huoneen lämmössä noin viikon verran. Velliä on sekoitettava päivittäin, kunnes se käy hyvin ja on valmista käytettäväksi taikinan juurena. Valmista juurta taikinaa varten tarvitaan noin 3 desilitraa. Se mitataan haaleaan veteen, jota on taikinakulhossa saman verran valmiina. Muut ainekset: 1 tl merisuolaa sekä noin 6 desiä ruisjauhoja vaivataan sekaan ja alustetaan taikinaksi, annetaan nousta ja leivotaan joko piirakan kuori tai ruislimppu. Kaulitun kuoren tai pyöritellyn limpun annetaan nousta leivinpöydällä vielä uudestaan ennen paistamista.
|
||
Copyright © Hilkka Pulli / Hilkka Pulli Kustannus Copyright-aineistoa ei ole lupa muunnella, julkaista, lähettää edelleen, luoda johdannaisaineistoteoksiksi, tai yleensä millään tavalla käyttää hyödyksi. You may not modify, publish, transmit, create derivative works or in any way exploit any of the copyrighted material. |